Cizrna beraní
Zařazení:
Další názvy:
Cicer arietinum, římský hrách, cizrna obecná
Cizrna beraní neboli cizrna obecná je oblíbená luštěnina, která bývá srovnávaná s chutí oříšků. Cizrna je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny a je také známá jako garbanzo fazole. Tyto chutné luštěniny pocházejí ze Středomoří a na Středním východě, ale nyní jsou běžnou součástí jídel po celém světě. Cizrna, která je zahrnuta v různých potravinách od hummusu po kari, je skvělým způsobem, jak obohatit svůj jídelníček o bílkoviny a železo.Cizrna je jednou z prvních pěstovaných luštěnin – na Středním východě byly nalezeny pozůstatky staré až 7 500 let. V některých částech Turecka byla v neolitické keramice nalezena domestikovaná cizrna.
Nutricně je cizrna velmi výživná a tak může sloužit jako hlavní jídlo. Kromě velkého množství bílkovin obsahuje také minerální látky jako je mangan, vápník, hořčík a draslík. Mimo jiné obsahuje také nenasycené mastné kyseliny omega 6, která pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Jako každá luštěnina, tak i cizrna obsahuje velké množství vlákniny a je lehce stravitelná. Cizrna se doporučuje zejména v těhotenství, protože obsahuje velké množství kyseliny listové, která je důležitý pro správný vývoj a chrání před rozvojem vrozených vad.
Nutricně je cizrna velmi výživná a tak může sloužit jako hlavní jídlo. Kromě velkého množství bílkovin obsahuje také minerální látky jako je mangan, vápník, hořčík a draslík. Mimo jiné obsahuje také nenasycené mastné kyseliny omega 6, která pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Jako každá luštěnina, tak i cizrna obsahuje velké množství vlákniny a je lehce stravitelná. Cizrna se doporučuje zejména v těhotenství, protože obsahuje velké množství kyseliny listové, která je důležitý pro správný vývoj a chrání před rozvojem vrozených vad.