Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Cholesterol

zdravotní stav

Cholesterol je voskovitá látka, kterou naše tělo potřebuje k výstavbě buněk a tvorbě vitamínů a dalších hormonů. Cholesterol tvoří naše játra a zbytek příjímáme ve stravě. V první řadě pomáhá vstřebávat některé vitamíny, zejména vitamin D, dále je důležitý pro tvorbu hormonů a žluče. Cholesterol je nezbytný protože tvoří a udržuje buněčné membrány a struktury, nezbytný pro tvorbu hormonů: kortizolu, testosteronu, estrogenu, progesteronu, používá se k výrobě žluči v játrech, izoluje nervové buňky, potřebný k výrobě vitamínu D a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l, nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty rizikové.

Zvýšené hodnoty cholesterolu je jedním z nejčastějších onemocnění na světě. O problému se hovoří, jsou-li zvýšené hodnoty LDL cholesterolu. Nicméně dnes už se ví, že samotné zvýšení hladiny LDL není problémem, ale problém nastává ve chvíli, kdy cholesterol vlivem zánětu oxiduje. Oxidovaný LDL (oxLDL) byl studován již více než 30 let. Od objevu oxidovaného LDL se na toto téma objevilo přes 5000 článků. Oxidovaný lipoprotein s nízkou hustotou (OxLDL) může podporovat zánět a ukládání lipidů v arteriální stěně. OxLDL se ukázal jako rizikový faktor pro srdeční onemocnění a ztučnění jater Samotný cholesterol by tedy bez zánětu byl jen poloviční problém. Zánět se tak do velké míry podílí na kornatění tepen a rozvoji negativních účinků cholesterolu. To znamená, že prevence srdečně-cévních chorob spočívá v testování a snižování systémového zánětu.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.