Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Chlorid sodný

Další názvy:
Sůl

Chlorid sodný NaCl je známý jako sůl, což je základní složka, kterou naše tělo používá a je důležitá pro řadu funkcí. Jedná se o anorganickou sloučeninu, která se vyrábí spojením sodíku a chloridu, kdy se vytvoří bílé krystalky. Používá se jako dochucovadlo, také jako konzervant jídla. Sůl je rafinovaná, nerafinovaná a také může být obohacená jódem. Chlorid sodný se nejčastěji aplikuje injekčně. V domácnosti se používá jako čistící prostředek, odstraňuje skvrny, mastnoty a zabraňuje plísním.

Absorbuje a transportuje živiny, má důležitou roli v tenkém střevě, vstřebává živiny (chlorid, cukr, voda, aminokyseliny), reguluje krevní tlak, udržuje správnou rovnováhu tekutin, vysílá nervové signály v těle, podporuje stahy a uvolňování svalů a využívá se jako koření, konzervační látka, zlepšuje přirozenou barvu potravin.

Užívání malého množství soli je pro tělo důležité, ale je potřeba si hlídat její příjem, aby nebyl nadměrně vysoký, kdy dochází k následujícím situacím: vysoký krevní tlak, zadržování vody v těle, kardiovaskulární onemocnění, poškození ledvin.
Mezi vedlejší účinky může patřit podráždění očí, kůže, dýchacích cest, bolest žaludku, vysoký krevní tlak, zvýšené riziko srdečního chorob a zvýšené riziko onemocnění ledvin.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.