Chilli papričky
Zařazení:
Chilli papričky byly poprvé pěstovány v Mexiku asi 7 500 let před naším letopočtem podle nové studie vědců z Kalifornské univerzity.
Je známo více že 200 odrůd chilli papriček. Jednotlivé druhy mají i různí barvy - od žluté až po sytě červenou. Ne zdaleka všechny chilli papričky jsou pálivé. Ty, které jsou pikantní mají vysoký obsah kapsaicinu. Sloučeniny, která se koncentruje především v semenech.
Bylo zjištěno, že chilli, které se může pochlubit vysokým množstvím vitamínu C a antioxidantů, pomáhají předcházet civilizačním chorobám včetně některých druhů rakoviny a žaludečních vředů. Červené odrůdy, které mají typicky vysoký obsah beta-karotenu a provitaminu A, údajně posilují imunitu a podporují zdravé funkce sliznic.
Je známo více že 200 odrůd chilli papriček. Jednotlivé druhy mají i různí barvy - od žluté až po sytě červenou. Ne zdaleka všechny chilli papričky jsou pálivé. Ty, které jsou pikantní mají vysoký obsah kapsaicinu. Sloučeniny, která se koncentruje především v semenech.
Bylo zjištěno, že chilli, které se může pochlubit vysokým množstvím vitamínu C a antioxidantů, pomáhají předcházet civilizačním chorobám včetně některých druhů rakoviny a žaludečních vředů. Červené odrůdy, které mají typicky vysoký obsah beta-karotenu a provitaminu A, údajně posilují imunitu a podporují zdravé funkce sliznic.