Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Červená čočka

Další názvy:
Masoor dal, red lentils
Červená čočka je jednou ze základních surovin v Indii, kdy je konzumována jako náhrada masa. V Indii se jedná o nejvíce konzumovanou luštěninu a pěstuje se prakticky po celé zemi.

Červená čočka je vynikajícím zdrojem vlákniny, protože pouhý jeden šálek vařené červené čočky obsahuje 15 g vlákniny, což představuje 50% doporučeného denního příjmu vlákniny. Červená čočka je dobrým zdrojem železa, hořčíku a slouží jako dobrý zdroj vitamínů, zejména folátu, což je typ vitamínu B. Červená čočka pomáhá při redukci hmotnosti, protože má nízkou kalorickou hodnotu, je bohatá na vlákninu, která na delší dobu zasytí a bílkoviny, které naše tělo potřebuje. Díky těmto dvěma živinám máme tendenci se cítit sytější po delší dobu, a tak se vyhneme nutkání hltat nezdravé svačiny mezi jídly.

Červená čočka je vynikajícím zdrojem polyfenolů, jako jsou prokyanidiny a flavanoly. Mnoho polyfenolů působí jako antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a snižují zánětlivost v těle.

Tento druh čočky je velmi snadný na přípravu, protože k uvaření stačí pouze pár minut a nevyžaduje namáčení dopředu. Je vhodná pro vegetariány a vegany, protože ti tak mohou mít pod kontrolou svůj denní příjem bílkovin.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.