Červená čočka
Zařazení:
Další názvy:
Masoor dal, red lentils
Červená čočka je jednou ze základních surovin v Indii, kdy je konzumována jako náhrada masa. V Indii se jedná o nejvíce konzumovanou luštěninu a pěstuje se prakticky po celé zemi.
Červená čočka je vynikajícím zdrojem vlákniny, protože pouhý jeden šálek vařené červené čočky obsahuje 15 g vlákniny, což představuje 50% doporučeného denního příjmu vlákniny. Červená čočka je dobrým zdrojem železa, hořčíku a slouží jako dobrý zdroj vitamínů, zejména folátu, což je typ vitamínu B. Červená čočka pomáhá při redukci hmotnosti, protože má nízkou kalorickou hodnotu, je bohatá na vlákninu, která na delší dobu zasytí a bílkoviny, které naše tělo potřebuje. Díky těmto dvěma živinám máme tendenci se cítit sytější po delší dobu, a tak se vyhneme nutkání hltat nezdravé svačiny mezi jídly.
Červená čočka je vynikajícím zdrojem polyfenolů, jako jsou prokyanidiny a flavanoly. Mnoho polyfenolů působí jako antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a snižují zánětlivost v těle.
Tento druh čočky je velmi snadný na přípravu, protože k uvaření stačí pouze pár minut a nevyžaduje namáčení dopředu. Je vhodná pro vegetariány a vegany, protože ti tak mohou mít pod kontrolou svůj denní příjem bílkovin.
Červená čočka je vynikajícím zdrojem vlákniny, protože pouhý jeden šálek vařené červené čočky obsahuje 15 g vlákniny, což představuje 50% doporučeného denního příjmu vlákniny. Červená čočka je dobrým zdrojem železa, hořčíku a slouží jako dobrý zdroj vitamínů, zejména folátu, což je typ vitamínu B. Červená čočka pomáhá při redukci hmotnosti, protože má nízkou kalorickou hodnotu, je bohatá na vlákninu, která na delší dobu zasytí a bílkoviny, které naše tělo potřebuje. Díky těmto dvěma živinám máme tendenci se cítit sytější po delší dobu, a tak se vyhneme nutkání hltat nezdravé svačiny mezi jídly.
Červená čočka je vynikajícím zdrojem polyfenolů, jako jsou prokyanidiny a flavanoly. Mnoho polyfenolů působí jako antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a snižují zánětlivost v těle.
Tento druh čočky je velmi snadný na přípravu, protože k uvaření stačí pouze pár minut a nevyžaduje namáčení dopředu. Je vhodná pro vegetariány a vegany, protože ti tak mohou mít pod kontrolou svůj denní příjem bílkovin.