Černý pepř
Zařazení:
Další názvy:
Piper nigrum
Černý pepř je považován za krále koření. Jedná se o tvrdé kuličky, které se v kuchyni používají jako celé kuličky nebo v drcené formě. Je charakteristický ostrou/štiplavou chutí.
Obsahuje: piperin, draslík, vitamín B, vápník, fytonutrienty.
Obsahuje: piperin, draslík, vitamín B, vápník, fytonutrienty.
Díky obsahu piperinu má antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Piperin pomáhá zlepšit paměť, pomáhá snižovat příznaky degenerativního onemocnění jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Díky detoxikačním účinkům dokáže čistit žaludek a střeva, což podporuje zdravé trávení a pomáhá při léčbě průjmu, podporuje hubnutí, zvyšuje absorpci živin. Mezi další účinky černého pepře se řadí regulace srdeční frekvence a snížení vysokého krevního tlaku. Pomáhá při tvorbě červených krvinek, čímž podporuje léčbu anémie. Působí jako prevence dny a dokáže snížit bolest kloubů. Pomáhá při léčbě nachlazení a kašle. Podporuje zdraví pokožky, kdy dokáže zabránit deformacím pokožky a vráskám.
Při užívání černého pepře se může objevit bolest žaludku a pálení žáhy.