Brusnice borůvka
Zařazení:
Další názvy:
Borůvka černá, Vaccinium Myrtillus
Brusnice borůvka je asi 50 cm velký opadavý lesní keřík pocházející ze severní Evropy, který patří do čeledi brusnicovitých a kvete od dubna do června drobnými bílými květy. Plody jsou drobné, temně modré jedlé bobule, které jsou příbuzné borůvkám. Již od středověku byly používány k léčebným účelům, zatímco jejich šťáva se tradičně používala k barvení prádla a papíru. V současnosti jsou spojovány s řadou zdravotních přínosů, od snížení rizika onemocnění srdce, kardiovaskulárního systému, snížení hladiny cukru v krvi, některých druhů rakoviny až po zlepšení zraku.
Podobně jako většina bobulí je brusnice borůvka bohatá na živiny. Podobně jako klasické borůvky obsahují přibližně 85% vody a poměrně velké množství manganu a vitamínů C a K. Jsou známé především pro svůj vysoký obsah antioxidantů, které chrání organismus před volnými radikály a nemocemi. Ukazuje se, že bobule, včetně borůvek, patří mezi potraviny s nejvyšší hladinou antioxidantů. Dále obsahují třísloviny a karotenoidy. Borůvky mají výjimečný vliv na organismus. Zlepšuje pružnost a propustnost cév, využití najdou při průjmových onemocněních, protože podporují dezinfekci střev a má protizánětlivé účinky.
Předpokládá se, že za většinu zdravotních přínosů těchto bobulí jsou zodpovědné antokyany patřící do skupiny flavonoidů, což jsou silné antioxidanty s protizánětlivými účinky. Brusnice borůvky mají schopnost zlepšit zrakové funkce. Jsou oblíbeným přírodním lékem používaným ke snížení hladiny cukru v krvi u osob s diabetem druhého typu. Dokážou snížit krevní tlak, přispívají ke správné hladině cholesterolu a pomáhají předcházet krevním sraženinám, čímž zlepšují zdraví srdce. Mohou také zlepšit mozkovou činnost.
Podobně jako většina bobulí je brusnice borůvka bohatá na živiny. Podobně jako klasické borůvky obsahují přibližně 85% vody a poměrně velké množství manganu a vitamínů C a K. Jsou známé především pro svůj vysoký obsah antioxidantů, které chrání organismus před volnými radikály a nemocemi. Ukazuje se, že bobule, včetně borůvek, patří mezi potraviny s nejvyšší hladinou antioxidantů. Dále obsahují třísloviny a karotenoidy. Borůvky mají výjimečný vliv na organismus. Zlepšuje pružnost a propustnost cév, využití najdou při průjmových onemocněních, protože podporují dezinfekci střev a má protizánětlivé účinky.
Předpokládá se, že za většinu zdravotních přínosů těchto bobulí jsou zodpovědné antokyany patřící do skupiny flavonoidů, což jsou silné antioxidanty s protizánětlivými účinky. Brusnice borůvky mají schopnost zlepšit zrakové funkce. Jsou oblíbeným přírodním lékem používaným ke snížení hladiny cukru v krvi u osob s diabetem druhého typu. Dokážou snížit krevní tlak, přispívají ke správné hladině cholesterolu a pomáhají předcházet krevním sraženinám, čímž zlepšují zdraví srdce. Mohou také zlepšit mozkovou činnost.
Kromě využití plodů brusnice borůvky lze využít i listy, ze kterých se připravuje odvar, a který pomáhá ke snížení cholesterolu v krvi, při zánětech močových cest, nebo k výplachům ústní dutiny a pozitivní vliv má i na kožní onemocnění jako je například lupénka. Borůvka má významné zastoupení i v přírodní kosmetice, kde je součástí regeneračních krémů, šamponů na podporu růstu vlasů, balzámů a masek.
Brusnice borůvka chrání, vyživuje, zpevňuje, rozjasňuje a zkrášluje pokožku. Působí jako tonikum a stahující prostředek. Silné antioxidanty, zejména antokyany, pomáhají chránit pokožku před UVA zářením. Tyto borůvky přispívají k vitální, zářivé, jemné, pružné a pevnější pleti. Pomáhají redukovat vzhled jemných linek. Jsou vhodné pro všechny typy pleti, obzvláště je ocení citlivá a zralá pleť.
Brusnice borůvka chrání, vyživuje, zpevňuje, rozjasňuje a zkrášluje pokožku. Působí jako tonikum a stahující prostředek. Silné antioxidanty, zejména antokyany, pomáhají chránit pokožku před UVA zářením. Tyto borůvky přispívají k vitální, zářivé, jemné, pružné a pevnější pleti. Pomáhají redukovat vzhled jemných linek. Jsou vhodné pro všechny typy pleti, obzvláště je ocení citlivá a zralá pleť.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Blog

Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.

Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.

B-Complex a vitamíny skupiny B. Proč jsou důležité a jak vybrat kvalitní?
Energie, regenerace a růst svalů, kvalita kůže, pivo, maso, kvasnice, ano! Tyto všechny věci mají, co dočinění s vitamíny skupiny „B.“ Jak? Proč? Kolik? Z čeho? Pojďme si to jednou provždy ujasnit!