Bromelain
Zařazení:
Další názvy:
Bromelin
Bromelain je enzym, který tráví bílkoviny a je obsažen v ananasu. První izoloval bromelain venezuelský chemik Vicente Marcano v roce 1891 fermentací plodů ananasu. Bromelain je přítomen ve všech částech ananasu (Ananas sp.), ale stonek je jeho nejběžnějším zdrojem, pravděpodobně proto, že použitelné množství je snadno extrahovatelné ihned po sklizni ovoce a hlavně protože stonek obsahuje nejvyšší koncentraci bromelainu.
Jeho použití je jak vnější, kdy je vhodné k léčbě popálenin, tak k vnitřnímu užití, protože pomáhá při léčbě artrózy. Kromě toho urychluje hojení ran a snižuje otoky.
Jeden z největších benefitů bromelainu je fakt, že je skvělý při léčbě celé řady zažívacích onemocnění, které jsou většinou následkem vleklých zánětlivých procesů. Bromelainové enzymy jsou aktivní a proto mohou podporovat trávení bílkovin v žaludku a střevech. Díky svým protizánětlivým vlastnostem léčí poruchy patří mezi přínosy bromelainu pro zdraví schopnost podporovat rychlejší hojení ran po operacích a úrazech. Mimo jiné Bromelain pomáhá předcházet a léčit infekce dutin.
Ovšem bromelain není vhodný pro osoby, které užívají léky na ředění krve (v tom případě se zvyšuje riziko nadměrného krvácení), pro osoby s peptickými vředy a nesmí se užívat před plánovanou operací.
Jeho použití je jak vnější, kdy je vhodné k léčbě popálenin, tak k vnitřnímu užití, protože pomáhá při léčbě artrózy. Kromě toho urychluje hojení ran a snižuje otoky.
Jeden z největších benefitů bromelainu je fakt, že je skvělý při léčbě celé řady zažívacích onemocnění, které jsou většinou následkem vleklých zánětlivých procesů. Bromelainové enzymy jsou aktivní a proto mohou podporovat trávení bílkovin v žaludku a střevech. Díky svým protizánětlivým vlastnostem léčí poruchy patří mezi přínosy bromelainu pro zdraví schopnost podporovat rychlejší hojení ran po operacích a úrazech. Mimo jiné Bromelain pomáhá předcházet a léčit infekce dutin.
Ovšem bromelain není vhodný pro osoby, které užívají léky na ředění krve (v tom případě se zvyšuje riziko nadměrného krvácení), pro osoby s peptickými vředy a nesmí se užívat před plánovanou operací.
Blog
Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca peruánská, někdy označovaná jako peruánský ženšen nebo přírodní viagra, roste v extrémních podmínkách ve výškách nad 4 tisíce metrů, kde přežije jen máloco. Její kořen byl po staletí základní složkou stravy indiánů v peruánských Andách. Inkové a jejich válečníci využívali macu k posílení energie, vitality a síly, a také jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim rovněž pomáhala přežívat ve vysokých nadmořských výškách s nízkou hladinou kyslíku.
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10 je esenciální složka pro správný energetický metabolismus buněk a celkové zdraví organismu. Tento koenzym je přítomen v každé buňce těla, především v mitochondriích, které slouží jako energetické zdroje buněk. Koenzym Q10 hraje dvojí roli – napomáhá tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), hlavního energetického zdroje buněk, a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.