Borovice kleč
Zařazení:
Další názvy:
Pinus mugo
Borovice kleč je zakrslý druh Borovice, která roste velmi pomalu. Dorůstá do maximální výšky 1,5 - 3 m a není náročná na půdní typ. Má ráda slunné místa a je tak často součástí okrasných zahrad a skalek. Řadíme je to čeledi borovicovitých a pochází z horských vrcholů. Původně z Karpat, ale najdeme ji i v Alpách, Krkonoších nebo na Šumavě. Obecně se Borovicím připisují antiseptické a protizánětlivé účinky, spíše se ale v lékařství využívá Borovice lesní. Také jako Borovice lesní byla v minulosti využívána pro své vonné silice a pryskyřici, tuhé dřevo se zase používalo jako palivo. Nicméně dnes je již Borovice kleč v některých zemích zákonem chráněna (Polsko).
Borovice kleč obsahuje kromě vitamínu C také třísloviny a hořčiny. V dubnu se vždy sbírají pupeny, ze kterých připravený odvar slouží k inhalaci a pomáhá uvolnění dýchacích cest a na odkašlávání. K zevnímu použití ji lze léčit revmatismus a to formou koupelí. Lze ji přidat i do masážních olejů, jelikož uvolňuje ztuhlé svalstvo. Této borovici by se měli vyhnout lidé, kteří mají onemocnění jater nebo ledvin a obecně její dlouhodobé používání není doporučeno, protože může mít dráždivé vlastnosti.
Borovice kleč obsahuje kromě vitamínu C také třísloviny a hořčiny. V dubnu se vždy sbírají pupeny, ze kterých připravený odvar slouží k inhalaci a pomáhá uvolnění dýchacích cest a na odkašlávání. K zevnímu použití ji lze léčit revmatismus a to formou koupelí. Lze ji přidat i do masážních olejů, jelikož uvolňuje ztuhlé svalstvo. Této borovici by se měli vyhnout lidé, kteří mají onemocnění jater nebo ledvin a obecně její dlouhodobé používání není doporučeno, protože může mít dráždivé vlastnosti.
Blog
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.