Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Bílkoviny

Další názvy:
Proteiny

Bílkoviny také známé jako proteiny jsou důležitou součástí každé buňky lidského těla, jsou jejich stavebním kamenem. Bílkoviny se skládají z aminokyselin a tělo si je nedokáže vytvořit z jiných makroživin (tuků a sacharidů), proto je důležité je přijímat ve stravě, navíc nedokážou tvořit dlouhodobou zásobárnu bílkovin v těle, proto je potřeba je tělu pravidelně dodávat ve stravě. Protein je důležitým stavebním kamenem svalů, kostí, chrupavky, kůže a krve. jelikož se neukládají do zásob, je potřeba je pravidelně dodávat tělu ve stravě.

Bílkoviny se dělí podle původu na živočišné (maso, mléčné výrobky, vejce) a rostlinné (fazole, ořechy, tofu).

Mezi funkce bílkovin patří: transport živin v celém těle a informací mezi buňkami, tkáněmi a orgány; poskytují buňkám a tkáním strukturu/tuhost; opravují poškozené buňky a vytvářejí nové; podporují imunitu, chrání tělo před bakteriemi, viry a infekcí; podporují správný vývoj a růst u lidí; pomáhají chemickým reakcím v těle, udržují správné pH v těle; udržují rovnováhu tekutin v těle.


Pozitivních účinků bílkovin na lidské tělo je spoustu. Předně vyživují svaly a podporují jejich růst, zvyšují tedy svalovou hmotu a fyzickou sílu. Dodávají tělu energii. Zajišťují pocit plnosti, snižují chuť k jídlu. Snižují krevní tlak. Podporují zdraví kostí, snižují riziko zlomenin kostí a vzniku řídnutí kostí (osteoporózy). Zvyšují metabolismus a zrychluji spalování tuků, čímž podporují hubnutí. Urychlují hojení ran.

Při nedostatku bílkovin může dojít ke ztrátě svalové hmoty, opožděnému růstu a vývoji, řídnutí vlasů a otokům.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.