Avokádo
Zařazení:
Další názvy:
Persea gratissima, persea americana
Avokádo je plod stromu zvaného Hruškovec přelahodný. Avokádo je tmavě zelené až černé barvy s výrazně zelenou dužinou a je výrazným zástupcem superpotravin, protože obsahuje spoustu antioxidantů. Zralé avokádo má dužinu lehce roztíratelnou a nejedlá tmavě hnědá pecka má průměr okolo 3 cm. Dužina obsahuje vitamíny skupiny A, C, B, K, E a dále potom minerály jako jsou draslík, hořčík nebo mangan. Hovoří se o pozitivních účincích avokáda při léčbě osteoporózy pro velký obsah vitamínu K. Avokádo má také vysoký podíl vlákniny a beta-sitosterolu, který hlavně snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Látky obsažené v avokádu mohou působit jako podpůrná léčba při hypertenzi. V tradiční mexické kuchyni se z avokáda dělá známé guacamole. V kosmetických produktech je avokádo součástí krémů, pleťových masek a kondicionérů.
V poslední době se častěji hovoří o zpracování jak slupky, tak obalu pecky avokáda, u kterých se nalezly látky, které by potenciálně mohly sloužit k výrobě léků s nízkými nežádoucími účinky a to především léků na Alzheimerovu chorobu.
V poslední době se častěji hovoří o zpracování jak slupky, tak obalu pecky avokáda, u kterých se nalezly látky, které by potenciálně mohly sloužit k výrobě léků s nízkými nežádoucími účinky a to především léků na Alzheimerovu chorobu.