Astaxanthin a jeho účinky
Pokud bychom měli jmenovat krále antioxidantů, Astaxanthin by byl jasným vítězem. Jde totiž o nejsilnější antioxidant, který byl v přírodě objeven. Má mnoho pozitivních účinků na náš organismus - včetně těch antioxidačních a protizánětlivých. Pojďme si tento zázrak přírody představit.
Co je Astaxanthin?
Astaxanthin je karotenoid, díky kterému mají lososi, humři nebo plameňáci sytě oranžovo-červenou barvu. Tito živočichové získávají astaxanthin ve své stravě z planktonu nebo korýšů, kteří astaxanthin nashromáždili. V životě lososů hraje astaxanthin velmi důležitou roli, protože podporuje jejich tukovou tkáň a to právě díky vysoké koncentraci astaxanthinu, která jim umožňuje přežít ve velmi drsných podmínkách. Má silné antioxidační, protizánětlivé a imunitu posilující vlastnosti. Má pozitivní vliv na mozek, mitochondrie, DNA, oči, kardiovaskulární systém, imunitní systém, stárnutí buněk, mužskou plodnost, sportovní výkon, svaly a klouby.
Ačkoli je astaxanthin v přírodě běžným antioxidantem, jeho koncentrace je často poměrně malá. Výjimku tvoří jedna sladkovodní řasa. Největší množství astaxanthinu totiž obsahuje řasu Haematococus pluvialis (Chlorophyceae, Volvocales). Ta za určitých podmínek astaxanthin produkuje. Astaxanthin slouží jako její ochrana v často drsných podmínkách. Chrání řasu například před UV zářením a díky astaxanthinu je řasa schopna přežít i celé roky.
Přednosti astaxanthinu oproti jiným antioxidantům:
- Prochází hematoencefalickou bariéru a tím přináší antioxidační ochranu mozku.
- Přechází hematoretinální bariéru a tím přináší antioxidační a protizánětlivou ochranu očím.
- Odstraňuje více volných radikálů, než jakýkoliv jiný antioxidant.
- Funguje jako supersilný antioxidant v neutralizaci přebytečného singletového kyslíku.
- Putuje tělem a přináší antioxidační a protizánětlivou ochranu všem orgánům.
- Potlačuje zánětlivé markery.
- Silně pohlcuje UVB záření.
- Snižuje poškození DNA.
- Nemá pro-oxidační účinky – jde o čistý antioxidant.
- Váže se na svalovou tkáň.
Astaxanthin a jeho antioxidační působení
Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které jsou spojeny s rozvojem řady degenerativních onemocnění včetně rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, kognitivních poruch, poruch imunitního systému, šedého zákalu a makulární degenerace. V tomto nám pomáhají antioxidanty . Ty neutralizují volné radiály a dávají tak celý systém do rovnováhy.
Navíc, na rozdíl od svých karotenoidních protějšků, astaxanthin nepůsobí ve vysoké koncentraci jako "prooxidant". Jiné karotenoidy se ve vysoké koncentraci mohou obrátit proti nám a působit jako prooxidant. To znamená, že spustí řetězec nežádoucích účinků, které mají blokovat.
Astaxanthin a jeho protizánětlivé vlastnosti
Role astaxanthinu nespočívá jen v jeho antioxidačním působení, ale také v jeho protizánětlivých vlastnostech. Zánět je problém, za kterým stojí většina chronických onemocnění a to i řady vážnějších chorob. Astaxanthin pomáhá inhibovat zánětlivost v těle a tím i rozvoji onemocnění.
1.) Astaxanthin a zdraví očí
Jelikož je astaxanthin schopen prostoupit hematoencefalickou bariéru, velmi významně se podílí na lepším zraku a buněčném zdraví očí. Může tak pomoci s makulární degenerací očí, bolestmi očí, při glaukomu nebo diabetické neuropatii.
2.) Astaxanthin a zdraví mozku
Vědci, kteří se zabývají neurodegenerativními onemocněními, hledali po celá léta antioxidant, který je schopný bojovat s volnými radikály a oxidačním poškozením v mozku. Už se vědělo, že poškození volnými radikály v mozku, vede k poklesu kognitivních funkcí – a ANTIOXIDANTY TOMUTO POŠKOZENÍ ZABRAŇUJÍ. Pokud by to antioxidanty nedokázaly včas zastavit, mohlo by dojít k selhání kognitivních funkcí. Výzvou pro vědce bylo, že většina přírodních antioxidantů, jako je vitamín E, nejsou schopny proniknout až do mozku (přes hematoencefalickou bariéru). A jak již víme, astaxanthin to dovede. Snižuje zánětlivost, což v dlouhodobém horizontu může znamenat snížení rizika rozvoje demence nebo Alzheimerovy choroby.
3.) Astaxanthin a zdraví pokožky
Péče o pokožku je na prvním místě pro většinu z nás, protože je jedním z viditelnějších znaků těla. Když vše správně funguje a tělo má živiny, které potřebuje, prvním znakem je zdravá a zářivá pleť. Proto je astaxanthin velkým pomocníkem pro všechny, kteří chtějí zmírnit dopad stárnutí na pokožku a zamezit vzniku vrásek.
Astaxanthin podporuje zdraví pokožky hned několika způsoby. V první řadě chrání pokožku před UV zářením, zároveň udržuje hydrataci pokožky a studie také prokázaly účinnost astaxanthinu při léčbě psoriázy (lupénky) a atopické dermatitidy. Užívání astaxanthinu v průběhu jara připravíte svou pokožku na dopad slunečních paprsků během letních měsíců.
4.) Astaxanthin a regenerace
Astaxanthin zabraňuje hromadění laktátu a sportovci po celém světe jej s oblibou používají jako doplněk stravy. Zvyšuje sportovní výkon, minimalizuje poškození svalů, únavu a podporuje regeneraci.
To jsou jen některé z mnoha pozitivních účinků astaxanthinu na organismus. Kromě toho také astaxanthin pomáhá při zánětu gastrointestinální membrány způsobený bakterií Helicobacter Pylori. Helicobacter pylori (H. pylori) jsou bakterie, které má mnoho z nás v žaludku, i když ne vždy se mohou projevit v celé své síle. Infekce H. pylori mohou způsobit peptické vředy nebo gastritidu.
Na trhu najdete jak syntetické tak přírodní formy Astaxanthinu. Doporučuji dát přednost těm přírodním, které jsou extrahovány z řasy, protože právě na ten se váží veškeré studie, kterými astaxanthin prošel. Ohledně užívání a účinků syntetické verze nejsou studie. Jeho výroba je sice levná, ale o účincích se toho moc neví.
Astaxanthin je vhodný k dlouhodobému užívání, takže je ideální jako podpůrná léčba chronických zánětlivých onemocnění, mezi které patří revmatoidní artritida nebo syndrom karpálního tunelu. Jedná se o antioxidant rozpustný v tucích, proto jej doporučujeme užívat s jídlem, aby došlo k lepšímu vstřebávání. Další alternativou je hledat doplněk stravy, který obsahuje přírodní nebo mastné kyseliny, které pomohou maximalizovat vstřebatelnost astaxanthinu.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.