Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Ashwagandha

Další názvy:
Indický ženšen, Vitánie snodárná, Whitania somnifera
Ashwagandha je léčivá bylina, která působí jako adaptogen a pomáhá tělu zvládat stres. Je považována za jednu z nejdůležitějších bylin v Ayurvédě. Ashwagandha je malý keř se žlutými květy, z rostliny se využívají kořeny i nadzemní část rostliny a dorůstá do výšky až 120 cm. Z kořene a listů rostliny se tvoří extrakty či prášek.
Obsahuje withanolidy, alkaloidy a saponiny.

Ashwagandha má protizánětlivé účinky. Využívá se k posílení duševní i fyzické kondice, zvyšuje odolnost vůči stresu díky snížení hladiny kortizolu (stresový hormon), zmírňuje úzkost a depresi. Stimuluje činnost štítné žlázy. Posiluje imunitní systém. Podporuje mozkovou činnost a posiluje paměť. Snižuje cholesterol a hladinu tuků a cukru v krvi. Kromě toho se jedná o přírodním afrodiziakum a přezdívá se ji “zelená viagra”, zvyšuje hladiny testosteronu a zlepšuje plodnost u muž. Zvyšuje svalovou hmotnost a sílu.

Při užívání Ashwagandhy se můžou objevit vedlejší účinky, které se mohou projevit bolesti břicha a průjmem, zvracením. Jelikož zvyšuje aktivitu hormonů štítné žlázy, tak může dojít k podrážděnosti, nadměrnému pocení nebo nepravidelnému srdečnímu tepu.

Ashwagandhu by neměly užívat těhotné a kojící ženy, lidé s autoimunitním onemocněním a lidé užívající léky na onemocnění štítné žlázy. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Lipozomální vitamín C
Lipozomální vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) je vitamin, který vaše tělo potřebuje k tvorbě krevních cév, chrupavek, svalů a kolagenu v kostech. Je také nezbytný pro proces hojení vašeho těla. Můžeme jej najít v potravinách jako jsou sladké brambory, paprika, melouny, citrusové plody, červené zelí, kiwi nebo chřest. 
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-Acetyl cystein (NAC)- „SUPERMAN“ mezi antioxidanty
N-acetyl cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutathionu a tím chrání tělo před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete o jeho benefitech, dávkování a případných vedlejších účincích.
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Vše co potřebujete vědět o vitamínu K
Většina lidí o vitamínu K2 nikdy neslyšela. I přesto, že hraje tento vitamín zásadní roli v mnoha aspektech našeho zdraví, je v naší stravě vzácný a dosud mu nebyla věnována velká pozornost. Vitamín K objevil zubař Weston Price, který na počátku 20. století cestoval po světě a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi v různých částech světa. Zjistil, že přirozená, neprůmyslová strava měla vysoký obsah určité živiny, která podle všeho poskytovala ochranu proti zubnímu kazu a chronickým nemocem. Věří se, že právě tato tajemná živina byl vitamín K2.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.