Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Artyčok

Další názvy:
Cynara cardunculus, cynara
Artyčok je vytrvalá rostlina z čeledi hvězdnicovitých vzhledem podobná bodláku a chutí bychom ho mohli přirovnat k celeru. Artyčok pochází ze středomoří.

Tato zelenina je výjimečná svým obsahem antioxidantů, což jsou látky, které jsou známé svými účinky k posílení imunity. Obsahuje také vlákninu, čímž podporuje zažívání a také důležitou látku jménem cynarin, která podporuje produkci žluči a podporuje činnost jater. Látky obsažené v artyčoku chrání nervový systém před poškozením, snižují hladinu cukru v krvi a působí jako prevence vysokého krevního tlaku. Artyčoky jsou jednou z jedinečných potravin, které obsahují prebiotika i probiotika. Prebiotika jsou rostlinná vláknina, kterou se živí probiotika neboli zdravé bakterie ve střevech. Navíc Artyčok dokázal, že je účinný i při snižování cholesterolu. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.