Amarantový olej
Zařazení:
Další názvy:
Amaranthus Spinosus Seed Oil
Amarantový olej je získáván ze semen amarantu pocházejícího z jižní Ameriky, v současnosti je však tato plodina běžně pěstována po celém světě. Amarantový olej je velmi bohatý na vitamín E, rostlinné steroly, karotenoidy a zejména skvalen, což je organická sloučenina přirozeně se vyskytující v pokožce. Jedná se o olej s vysokým podílem omega-6 a omega-9 mastných kyselin, dalšími významnými zdroji je vápník, hořčík a kyselina listová.
Olej se rychle vstřebává do pokožky, aniž by zanechával mastný povrch. Díky jeho schopnosti proniknout hluboko do pokožky napomáhá vstřebávání dalších složek, které by jinak samy o sobě nemohly do pokožky proniknout. Vysoký obsah skvalenu dodává oleji cenné vlastnosti, má protizánětlivé, antioxidační a anti-aging účinky. Tento olej bohatý na živiny má vynikající regenerační, zvláčňující a hydratační vlastnosti. Zvyšuje pružnost vlasů, dodává jim lesk, působí jako kondicionér a pomáhá udržovat zdravou pokožku hlavy.
Kromě péče o pokožku a vlasy lze olej používat ve studené kuchyni, je vhodný především k přípravě salátů nebo zálivek.
Blog
Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca peruánská, někdy označovaná jako peruánský ženšen nebo přírodní viagra, roste v extrémních podmínkách ve výškách nad 4 tisíce metrů, kde přežije jen máloco. Její kořen byl po staletí základní složkou stravy indiánů v peruánských Andách. Inkové a jejich válečníci využívali macu k posílení energie, vitality a síly, a také jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim rovněž pomáhala přežívat ve vysokých nadmořských výškách s nízkou hladinou kyslíku.
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10 je esenciální složka pro správný energetický metabolismus buněk a celkové zdraví organismu. Tento koenzym je přítomen v každé buňce těla, především v mitochondriích, které slouží jako energetické zdroje buněk. Koenzym Q10 hraje dvojí roli – napomáhá tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), hlavního energetického zdroje buněk, a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.