Agáve sirup
Agáve je sukulent, který roste především v Mexiku a ve své přirozené formě má silné antioxidační vlastnosti. Sirup pochází z tekutiny uvnitř rostliny modré agáve, která se pěstuje se na polích a sklízí se, když rostliny dosáhnou požadované velikosti. Tekutina je nejprve extrahována z rostliny a následně dojde k jejímu přefiltrováni. Poté se šťáva zahřívá, aby se rozložily složité cukry na jednoduché. Po ukončení varu se agáve znovu filtruje.
Agáve obsahuje izoflavony, fytochemikálie, které mají prokazatelně pozitivní účinky na zdraví. Také je bohatá na inulin, což je polysacharid, který má vlastnosti jako nerozpustná vláknina. Patří tak mezi kvalitní prebiotika. Zatímco agáve má nízký GI, je asi o 30 % sladší než cukr, takže k dosažení stejné chuti budete potřebovat menší množství.