Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Agáve

Další názvy:
Agave americana
Agáve patří mezi sukulenty do čeledi chřestovitých. Roste v Mexiku a jihozápadní Americe. Patří mezi typické subtropické rostliny dorůstající do výšky až 8 metrů. Má ráda suchá a slunná místa. Je známo více než 136 druhů agáve. Přestože se vzhledem trochu podobá aloe, nemá s tímto sukulentem nic společného. Sukulenty se vyznačují tím, že v sobě dokáží shromáždit spoustu vody a proto přežijí v pouštních oblastech.

U nás máme agáve spojenou hlavně s výrobou tequily. To by jsme ovšem tento sukulent hodně podcenili. Agáve mimo jiné obsahuje izoflavony, fytochemikálie, které mají prokazatelně pozitivní účinky na zdraví. V neposlední řadě obsahuje inulin, což je polysacharid, který má vlastnosti jako nerozpustná vláknina. Patří tak mezi látky, které nazýváme prebiotika. Z modré agáve se také vyrábí známý agávový sirup, při jehož přípravě se využívá dřeň. Sirup má větší sladivost než med a  tekutější konzistenci. Je lehce stravitelný, podporuje činnost žlučníku a působí preventivně proti ateroskleróze. Má antibakteriální účinky a využívá se proto k léčbě a hojení ran. V kosmetice je agáve pro své hydratační účinky součásti krémů, šamponů a kondicionérů.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforofan - vysoce potentní antioxidant proti mnoha onemocněním
Sulforafan je látka, kterou najdete v brokolici či květáku, A není co ledajaká látka. Jde o látku, která nabízí mnohem více, než jen svou charakteristickou chuť. Tento antioxidant, jenž patří do rodiny sulfidů, získává v posledních letech pozornost vědecké komunity díky svým potenciálním prospěšným vlastnostem pro lidské zdraví.  
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo - proč je pro nás tak důležité?
Železo patří mezi základní mikronutrienty, které jsou velmi nezbytné pro metabolické procesy organismu. Téměř pro všechny živé organismy je esenciální, to znamená nezbytný a musíme jej přijímat z potravy. Podílí se na mnoha důležitých biochemických reakcích v našem těle.
Poměr omega-3 a omega-6
Poměr omega-3 a omega-6
Není omega jako omega aneb příjem tuků ve správném poměru může mít velký přínos pro naše zdraví. Slyšeli jste,
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater
Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje. Nemýlili se.