Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

9 důvodů proč užívat olej z tresčích jater

Lidé žijící v severní části Evropy po staletí využívali olej z tresčích jater k posílení imunity v období zimních měsíců. Také byl běžně používán při revmatismu a to především pro své protizánětlivé vlastnosti. Primárním zdrojem oleje z tresčích jater byla konzumace čerstvých jater ryb Gadus morhua. I když to pro většinu lidí není chuťově nijak lákavé, lidé žijící v těchto končinách se domnívali, že účinky rozhodně stojí za to. A jak se postupně ukazuje, nemýlili se. 


Co je olej z tresčích jater?
Olej z tresčích jater je bohatým zdrojem esenciálních vitamínů včetně vitamínu D, vitamínu A  a také protizánětlivých omega-3 mastných kyselin. Tyto živiny hrají zásadní roli ve zdraví kardiovaskulárního, hormonálního, imunitního a reprodukčního systému.
Olej z tresčích jater obsahuje omega-3 mastné kyseliny, stejného typu, jaký se nachází v mastných rybách nebo mořských plodech, jako je losos, makrela a sardinky. Je to také jedna z mála potravin bohatých na vitamín D.

1.) 
Protizánětlivé vlastnosti

Olej z tresčích jater je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů omega-3 mastných kyselin, který mi jsou kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Vzhledem k jejich přirozeným protizánětlivým vlastnostem se omega-3 často používá jako prevence srdečně-cévních onemocnění nebo artritidě. 

Nedostatek omega-3 je na vzestupu kvůli nadměrné konzumaci zpracovaných potravin a rychlých nebo smažených pokrmů, které obsahují rafinované rostlinné oleje (jako je sójový olej, řepkový olej, bavlníkový olej a kukuřičný olej). Tyto oleje jsou bohužel velmi bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Konzumace oleje z tresčích jater bohatého na omega-3 je jedním ze způsobů jak mít pod kontrolou zánětlivost v těle a optimalizovat poměr mastných kyselin.



2.)
Zdroj vitamínu D

Vitamin D známe jako hlavně jako vitamín, nicméně v těle spíše působí jako hormon než jako vitamín. Ovlivňuje fungování neurotransmiterů, zdraví srdce a zánětlivé reakce v těle. Vitamin se syntetizuje v pokožce ve chvíli, kdy jsme vystavení slunečnímu UV záření. Nejlepším způsobem, jak získat dostatek vitamínu D, je strávit trochu času venku bez opalovacího krému a jíst potraviny bohaté na vitamín D.

Vitamin D se nejen podílí na zdraví kostí, ale podporuje důležité funkce všech našich buněk. Vzhledem k tomu, že nízká hladina vitaminu D může narušovat schopnost buněk množit se, nedostatek vitaminu D může zvýšit riziko onemocnění a může způsobit rozvoj chronické autoimunitní poruchy, kognitivních nebo kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, osteoporózy aj. 

3.)
Zdroj vitaminu A

Vitamin A je důležitý antioxidant, který snižuje oxidační stres a tím i míru zánětu. Podporuje zdraví očí, mozku a je důležitý pro produkci hormonů. Ti, kteří mají vyváženou stravu, mají i dostatek vitamínu A. Nedostatek vitamínu A představuje riziko zvlášť pro ty, kteří konzumují velké množství vysoce zpracovaných potravin nebo mají málo kvalitních čerstvých potravin. 


V poslední době se diskutuje o doplňování vitamínu A, protože se má za to, že vysoká hladina je ve skutečnosti zdraví škodlivá až toxická, což způsobuje hypervitaminózu A. To je však obecně způsobeno vysokými dávkami, které lidé konzumují prostřednictvím doplňků stravy vitamínu A. Nikoli množstvím obsaženým ve lžičce oleje z tresčích jater, který obsahuje asi 90% denní doporučené dávky vitaminu A. 

​​Vitamíny A a D jsou živiny rozpustné v tucích, které se často vyskytují společně v živočišných potravinách. Oba fungují jako prekurzory aktivních hormonů, takže produkujeme určité enzymy, které každý z nich přeměňují na aktivní formy a tělo je dále může použít k regulaci imunitního systému. V tomto případě se vitamín A přeměňuje na retinol. Pokud je vitamín A a D užíván dohromady, je to pro tělo zcela přirozené a jde o proces, který nás naopak chrání před toxicitou.

4.) Působí jako prevence srdečně-cévních onemocnění

Olej z tresčích jater užívaný buď ve formě doplňků nebo konkrétních  potravin, v tomto případě ryb, pomáhá snížit vysokou hladinu triglyceridů, což je typ nebezpečného tuku v krvi, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Olej z tresčích jater také pomáhá při vysokém krevním tlaku a pomáhá vyrovnávat hladinu cholesterolu. 


5.) Může pomoci předejít diabetu

Olej z tresčích jater, jako skvělý zdroj tuků, může mít pod kontrolou inzulínovou rezistenci, záněty a řídit hladinu glukózy (cukru) v krvi. Bylo dokonce prokázáno, že pomáhá snižovat příznaky komplikací souvisejících s cukrovkou, jako je onemocnění ledvin. Užívání oleje z tresčích jater a vitaminu D během prvního roku života dítěte a během těhotenství, může také pomoci snížit riziko vzniku cukrovky.

6.) Pomáhá léčit křivici a revmatoidní artritidě

Na začátku 20. století vědci zjistili, že olej z tresčích jater je přírodní „antirachitikum“, což znamenalo, že tisíce matek začaly svět děti krmit lžící oleje, aby se vyhnuly bolestivé křivici. Užívání oleje z tresčích jater je spojeno s menší ztuhlosti kloubů a otoků u pacientů s artritidou a jinými potížemi, které jsou způsobeny záněty.

  

7.) Podporuje reprodukční zdraví a vývoj kojenců 

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro reprodukční zdraví a jsou ideální v období těhotenství. Tyto tuky nalezené v oleji z tresčích jater jsou „prekurzory“ eikosanoidů , sloučenin, které ovlivňují buněčnou aktivitu. Eikosanoidy se podílejí na zánětlivém procesu a pomáhají jej udržet pod kontrolou. Kromě toho jsou také spojovány s menstruačním cyklem, plodností a mnoha funkcemi související s hormony.

8.) Podporuje funkce mozku

Pravidelné užívání oleje z tresčích jater je spojeno s nižším rizikem rozvoje deprese, a to jak díky vyššímu příjmu esenciálních omega-3 mastných kyselin, tak i vitamínu D

Existuje souvislost mezi příjmem omega-3 a prevencí kognitivního poklesu u lidí a to včetně Alzheimerovy choroby. Existují předběžné důkazy, že omega-3, které obsahuje (a také živiny, jako jsou vitamíny B, vitamíny E, C a D), mohou sloužit k ochraně před kognitivními poklesem.


9.) Pomáhá udržovat zdraví kostí

Vitamin D je důležitý pro stavbu a udržení silných kostí. Studie ukazují, že ženy, které žijí v chladných, severních zeměpisných šířkách a nemají dostatek slunečního záření, mají tendenci produkovat méně vitamínu D, což zvyšuje riziko úbytku kostní hmoty, zlomenin a také obezity. 

Závěr 

Omega-3 mastné kyseliny potlačují zánět a omega-6 mastné kyseliny zánět podporují a my potřebujeme správný poměr těchto dvou živin. Díky tomu může náš imunitní systém správně pracovat a efektivně se bránit proti možným hrozbám (toxiny, bakterie, patogeny).






Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca: Přírodní podpora zdraví a vitality z And
Maca peruánská, někdy označovaná jako peruánský ženšen nebo přírodní viagra, roste v extrémních podmínkách ve výškách nad 4 tisíce metrů, kde přežije jen máloco. Její kořen byl po staletí základní složkou stravy indiánů v peruánských Andách. Inkové a jejich válečníci využívali macu k posílení energie, vitality a síly, a také jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim rovněž pomáhala přežívat ve vysokých nadmořských výškách s nízkou hladinou kyslíku.
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10: Zásadní faktor k optimální funkci kardiovaskulárního systému
Koenzym Q10 je esenciální složka pro správný energetický metabolismus buněk a celkové zdraví organismu. Tento koenzym je přítomen v každé buňce těla, především v mitochondriích, které slouží jako energetické zdroje buněk. Koenzym Q10 hraje dvojí roli – napomáhá tvorbě adenosintrifosfátu (ATP), hlavního energetického zdroje buněk, a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z