Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

10 vědecky podložených přínosů hořčíku

Hořčík je považován za čtvrtý nejhojnější minerál v lidském těle a je to zejména proto, že je nezbytný nejen pro mozek, ale i celé tělo. Je pravděpodobné, že ze stravy nedokážeme vstřebat tolik, kolik by naše tělo potřebovalo. Zde je 10 benefitů hořčíku, které se opírají o důkazy.

Hořčík se podílí na stovkách biochemických reakcí v našem těle

Hořčík je minerál, který se nachází v zemi, moři, rostlinách, zvířatech a lidech. Asi 60% obsahu hořčíku v těle najdeme v kostech, zatímco zbylých 40% se nachází ve svalech, měkkých tkáních a tekutinách včetně krve. (1) Hořčík je nezbytný pro každou buňku v těle, protože je součástí biochemických reakcí, kterou nepřetržitě provádějí enzymy. Ve skutečnosti se hořčík podílí na více než 600 reakcích v našem těle a to včetně (2):

  • Vytváření energie - hořčík pomáhá přeměnit stravu na energii.
  • Tvorba proteinů - podílí se na tvorbě proteinů z aminokyselin.
  • Údržba genu - pomáhá vytvářet a upravovat DNA a RNA (Ribonukleová kyselina).
  • Pohyby svalů - je součástí kontrakce a uvolnění svalů.
  • Regulace nervového systému - pomáhá regulovat neurotransmitery, které odesílají zprávy do celého mozku a nervového systému.

Může zvýšit výkon při cvičení

Během jakékoli pohybové aktivity je zapotřebí navýšit i příjem hořčíku. Příjem by měl být vyšší asi o 10-20% (3). Hořčík pomáhá převádět cukr v krvi do svalů a tím odstraňovat laktát, který se během cvičení může hromadit ve svalech a poté způsobovat bolesti (4). Studie prokázaly, že doplnění hořčíku může zvýšit výkonnost cvičení u sportovců, starších osob, nebo u osob s chronickým onemocněním (5 , 6, 7 ).


Hořčík bojuje proti depresivním stavům

Hořčík hraje podstatnou roli ve fungování mozku a nízké hladiny hořčíku jsou spojeny s rizikem propuknutí deprese (8). Někteří odborníci se domnívají, že nízká hladina hořčíku v naší stravě může působit jako spouštěč depresí a duševních chorob (9). 



Prospívá proti cukrovce 2. typu

Studie naznačují, že přibližně 48% lidí s diabetem 2. typu má nízkou hladinu hořčíku v krvi (10). Kromě toho výzkum ukazuje, že lidé s nízkým příjmem hořčíku mají i vyšší riziko vzniku diabetu (11).


Hořčík pomáhá snižovat krevní tlak

U lidí s vysokým krevním tlakem studie ukazují, že užívání hořčíku může snižovat krevní tlak (12, 13, 14).


Protizánětlivé účinky

Dlouhodobý nízký příjem hořčíku je spojen s chronickými záněty, které jsou jedním z faktorů stárnutí, obezity a následných chronických onemocnění (15, 16, 17). Suplementace hořčíku může pomoci snížit CRP a další příznaky zánětů u starších dospělých, lidí s nadváhou a osob s prediabetem (18, 19, 20). 


Hořčík pomáhá proti migréně

Migréna je vysilující stav, kdy se kromě bolesti hlavy objeví také nevolnost, zvracení a zvýšená citlivost na světlo a hluk. Někteří vědci se domnívají, že lidé trpící migrénami, mají i deficit hořčíku (21). Navíc potraviny bohaté na hořčík zmírňují příznaky migrény (22).


Snižuje odolnost proti inzulínu

Inzulínová rezistence je jednou z hlavních příčin metabolického syndromu a diabetu 2. typu. Vyznačuje se zhoršenou schopností svalových a jaterních buněk absorbovat cukr z krevního řečiště. Hořčík hraje v tomto klíčovou roli a mnoho osob s metabolickým syndromem trpí jeho nedostatkem (23). Kromě toho vysoká hladina inzulínu, která doprovází inzulínovou rezistenci, vedou také k vylučování hořčíku močí, což dále snižuje jeho hladinu (24). 


Pomáhá zmírnit příznaky PMS

PMS neboli premenstruační syndrom je jednou z častých poruch u žen v plodném věku. Mezi hlavní příznaky patří zadržování vody, bolesti břicha, únava a podrážděnost. Bylo prokázáno, že právě příjem hořčíku pomáhá zlepšit náladu, snižuje zadržování vody a další příznaky PMS (25, 26). 


Obsah hořčíku ve stravě

Doporučená denní dávka hořčíku je 400-420 mg denně pro muže a 310-320 mg pro ženy v závislosti na pohybové aktivitě. Potraviny s vysokým obsahem hořčíku jsou například ryby, konkrétně makrela, halibut, losos a dále hořká čokoláda, dýňová semínka, fazole, špenát, mandle, kešu ořechy a avokádo.

Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina: Klíčový prvek pro zdraví trávicího systému
Vláknina je nezbytnou součástí stravy, která má zásadní vliv na naše celkové zdraví. Je to typ sacharidu, který naše tělo nedokáže strávit, ale který má důležitou roli v podpoře trávení a udržování zdraví střev.
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Nejčastěji deficitní vitamíny a minerály u veganů: Jak si zajistit vyváženou stravu
Veganství je stále populárnější volbou životního stylu a některým lidem může přinášet řadu zdravotních přínosů i naplnění etických hodnot. Nicméně, přechod na čistě rostlinnou stravu vyžaduje pečlivé plánování, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé vitamíny a minerály se ve veganské stravě nacházejí v nižších koncentracích nebo jsou hůře vstřebatelné, což může vést k jejich deficitům.
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej: Přírodní ingredience s mnoha zdravotními výhodami
Manukový olej je esenciální olej získávaný z listů a větviček stromu manuka (Leptospermum scoparium), který roste v extrémních podmínkách Nového Zélandu a Austrálie. Tento strom, patřící do rodiny Myrtaceae, je známý svými léčivými vlastnostmi. Manukový olej je vysoce ceněný jak v tradiční maorské medicíně, tak v moderní přírodní terapii, a to díky svým antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem.
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina: Antioxidant s významnými přínosy pro zdraví
Alfa-lipoová kyselina (ALA) je přírodní látka, která získává stále větší pozornost díky svým silným antioxidačním vlastnostem a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto vlastnosti ji činí významnou složkou mnoha doplňků stravy.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z